Arduino haladó

HAMAROSAN!

Az Arduino haladó tanfolyamon kimerészkedünk az Arduino kereteiből.

A tanfolyam végére megismerkedünk az Arduino Uno lelkét adó ATmega328p mikrovezérlővel, a beépített perifériákkal, és a résztvevők képesek lesznek az adatlap alapján natívan, bármelyik részét életre kelteni és tetszőlegesen használni, ezzel akár saját drivereket vagy bugfixeket írni!

Akkor mennyiben marad Arduino?

Hát az Uno panelt és a bootloadert meghagyjuk! Szó szerint ennyi marad. Az ATmega328p mikrovezérlőn keresztül megismerjük azt a mámorító érzést, amikor a hardver felett teljes a kontroll. Nincs semmilyen könyvtár vagy védőháló. Perifériák és regiszterek vannak, meg amilyen üzleti logikát mi mögé teszünk. Ez már eléri a professzionális szintet, nincs visszaút a gyerekek közé a homokozóba. Innen már csak egy lépés az ARM mikrovezérlők programozása.

Akkor miért nem kapásból az STM32?

Jogos kérdés! A válasz: egy csomó év fejlesztés.

Egy idézet: “The Arduino platform, developed for simple electronics projects, was released in 2005 and featured ATmega8 AVR microcontrollers.” Maga az ATmega8 “csodacsip”, a hobbisták egyik korabeli kedvence, egy elég idős mikrovezérlő. (a 168 és 328 gyakorlatilag annyiban különbözik, hogy 16k vagy 32k flash van benne) Ennek két óriási előnye van: nem fognak hirtelen hardveres bugok felbukkanni mert már majdnem mindet felfedezték, illetve egyszerű felépítésű. Mondhatjuk primitívnek is, de a lényegen nem változtat – sokkal kevesebb konfiguráció szükséges, mint egy korszerűbb, de bonyolultabb mikrovezérlő esetén!

Igen, a bátrak megpróbálhatnak kapásból a mélyvízbe ugrani (plusz pont ha a toronyugró deszkáról bomba ÉS a gatya se szakad szét) de sokkal barátságosabb egy 8 bites mikrovezérlővel kezdeni.

A tanfolyam 2 hónapig tart, havi 12 000 Ft.