Processing

Mi a Processing és mire jó?

A Scratch-hez hasonlóan ez is az MIT-ról indult többek között azért, hogy a programozást szerethetőbbé tegye. A Scratch az egészen fiatal gyerekeknek készült és a célja, hogy játékosan algoritmizálást tanítson.

Igen, algoritmizálást, nem programozást. A Scratch egy nyelv is, de erősen korlátozott. Profi programozást nem lehet vele tanulni, mert színes építőkockákat, úgynevezett blokkokat használ, amivel gyorsan, látványos eredményt érhetünk el, de a blokk programozás inkább csak játék. Ezzel szemben a Processing egy, az iparban is elterjedt, valódi programozási nyelvre, a Java-ra épít. A Java nyelvet többé-kevésbé ismerve a következőket tehetjük:

  • informatika emelt szintű érettségin a programozás feladathoz választhatjuk
  • Androidos alkalmazásokat írhatunk
  • banki rendszerek is használnak Java-t
  • még egyes ipari robotok is programozhatók ezen a nyelven
  • az AbevJava is nem meglepő módon Java nyelven íródott (bár vannak ennél szebb és jobb programok is)
  • később erre alapozó hardverprogramozási kurzusok is indulnak majd.

De ez még nem minden!

A kurzus során modern, magas szintű szoftverfejlesztési ismereteket is kapnak a résztvevők. Megismerkednek az objektumorientált programozással, agilis fejlesztéssel, a tiszta kód (clean code) írásával és egy sor olyan készséget is elsajátítanak, ami az igényes, jó program írásához szükséges és csak hosszú évek alatt, rengeteg szenvedés árán tanulnának meg (ha egyáltalán hallanak róla).

És ezt gyerekeknek is?

Bizony! Már 10 éves kortól is! És már kipróbált! Ha legalább két számjegyű a jelentkező kora, akkor valószínűleg már rendelkezik elég alapismerettel, ami az induláshoz szükséges. Az informatika erősen épít a matematikára, és a komolyabb feladatok komolyabb tudást is igényelnek, de az nem akadályoz meg minket abban, hogy nagy dolgokat csináljunk! A korosztály képességeit és ismereteit figyelembe vesszük, így még egy általános iskola ötödik osztályosának sem esik nehezére megérteni olyan dolgokat, amiket ma az iparban használnak! Képzeljük csak el, milyen szintre fejlődhet!